داروهای مربوط به باروری در زنان شامل چه گزینه هایی میباشد؟
فرزند آوری یک اصل مهم در زندگی ذوجین محسوب میشود. اگر چه لزوم بچه دار شدن به تفاهم طرفین برمیگردد اما میتوان در جهان امروز چنین پنداشت که لااقل 98 درصد از افراد جامعه خوشبختیه آینده خود را در فرزند آوری و بقای نسل خود میدانند.
موضوع مورد بحث ما در این مقاله به ناباروری برمیگررد، در این موضوع زن و مرد دخالت دارند اما اگر مشکلاتی از جانب زنان وجود داشته باشد برخی گزینه های دارویی معتبر در دسترس میباشند.
اقدام به استفاده از قرص های باروری در زنان بایستی با کسب اجازه از پزشک متخصص و پس از تشخیص نوع مشکل صورت پذیرد.
مصرف برخی داروها صرفا جوابدهی صد درصدی را بهمراه ندارد اما میتواند راهی موثر برای شکل گیری تخمک گذاری در زنان باشد. پزشکان به زنان متاهل که تازه ازدواج کرده اند توصیه میکنند که چنانچه 6 ماه پس از ازدواج کماکان با مشکل ناباروری مواجهند حتما بدنبال راهکارهای درمانی باشند، همچنین این گزینه برای زنانی که به سقط جنین ادامه میدهند نیز صدق میکند.
پزشک متخصص همواره با آزمایشات و پرسش هایی در خصوص انظباط عادت های ماهانه و برخی گزینه های دیگر اقدام به تجویز دارو برای زنان میکند.
فهرست مطالب
Toggleانواع مکمل و قرص های باروری در زنان
گزینه هایی که قصد معرفی آنها را داریم در بیشتر موارد به زنان کمک میکنند تا در تخم گذاری موفق عمل نمایند. همچنین این ها شاهکاری هستند که هورمون های زنانه را فعال نگه میدارند.
مواردی که به سطح استروژن و یا تستوسترون زنانه مربوط میشود و گرینه های درمانی میتواند به مطلوب سازی سطح استاندارد آنها کمک کند.
برخی دیگر هورمون هایی هستند که یک زن باید قبل از لقاح مصنوعی مصرف کند.
داروهایی که روند تخمک گذاری را شدت میبخشند
آمارها میگوید که از هر 4 زن حداقل یک نفر با تخمک گذاری ضعیف و یا عدم آن درگیر است. لیست داروهای زیر برای تخمک گذاری زنان پیشنهاد میشوند:
- متفورمین (گلوکوفاژ): دارویی که مقاومت به انسولین را کاهش میدهد. این دارو پاسخ مناسب به انسولین طبیعی بدن را بازگردانده و همچنین میزان قند کبد را کاهش میدهد. تحقیقات نشان میدهند زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، به ویژه آنهایی که شاخص توده بدنی بالای 35 دارند، ممکن است در برابر انسولین مقاوم باشند که می تواند باعث مشکلاتی در تخمک گذاری شود.
- آگونیست های دوپامین: سطح دوپامین بایستی همواره در شرایط مطلوبی قرار بگیرد. زنانی که با بیماری ها و اختلالات عصبی مواجهد معمولا با روند ترشح نامطلوب دوپامین رو به رو میشوند. آزمایشات متعددی نشان میدهد که این اختلال در روند تخمک گذاری نیز تاثیر منفی از خود برجای میگذارد.
- کلومیفن (کلومید): یکی از بهترین و پرتجویز ترین داروهایی که برای باروری در زنان استفاده میشود کلومیفن میباشد. کلومیفن یک داروی غیر استروئیدی با ساختاری شبیه به استروژن است که به تولید هورمون هایی که باعث آزاد شدن تخمک می شوند، کمک می کند.
- لتروزول (Femara): این دارو به تنهایی میتواند جلوی تکثیر سلولهای سرطانی را بگیرد. این نسخه بیشتر برای زنان چاق تجویز میشود تا در روند تخمک گذاری موفق عمل کنند.
- گنادوتروپین ها: بعنوان برترین تحریک کننده تخمک گذاری شناسایی شده است. این دارو را بیشتر بعنوان مکمل جایگزین بکار میگیرند و بعنوان تزریقی انجام میگیرد.
فناوری کمک باروری لقاح مصنوعی
در سالهای اخیر این گزینه رواج پیدا کرده است، زنانی که با سلولهای تخمکی ضعیف مواجهند و بایستی روی آنها اسپرم سازی صورت پذیرد.
در این تکنیک زمانی که تخمک گذاری شکل میگیرد، پزشک اسپرم هایی را در کنار رحم و حوالی تخمک قرار میدهد.
لقاح مصنوعی را میتوان با استفاده از تخمک و اسپرم خود زوجها یا تخمک، اسپرم یا جنین اهدایی انجام داد.
این یک روش گران قیمت در ایران محسوب میشود. بیشتر مراجعین زنان بالای 35 ساله هستند که شانس زاد و ولد در آنها پایین تر از افراد دیگر است.
روند باروری در زنان ممکن است به میزان سیستم ایمنی بدنی آنها و همچنین سبک زندگیشان وابسته باشد. برای مثال زنانی که قبلا تحت درمان های اشعه ای قرار داشته اند ممکن است روند باروری در آنها به کندی انجام شود، به همین دلیل است که این قشر یکی از کاندیداهای اصلی اجرای لقاح مصنوعی هستند.
اگر چه با لقاح مصنوعی خیلی از زوجین نتیجه گرفته اند اما هنوز خطراتی از آن نظیر تولد نوزادان چند قلو و آسیب دیده گزارش میگردد.
روند درمانی در این روش بصورت چند چرخه ای انجام میشود که هر چرخه وابسته به شرایط زنان حدود دو تا سه هفته طول میکشد. اگر میخواهید با روش لقاخ مصنوعی درمان را پیش بگیرید ممکن است پزشک چندین داروی مکمل را نیز برایتان تجویز نماید.
بخوانید : درمان دارویی ناباروری در مردان
عوارض درمان های باروری در زنان
همواره به زنان توصیه میگردد که در صورت شروع درمان های دارویی یا لقاح مصنوعی، تحث نظر پزشک قرار داشته باشند. پزشکان پس از انجام آزمایشات متعدد خون نتیجه گیری میکنند که کدام درمان موثر تر واقع میشود. با اینجال در طول درمان و پس از آن ممکن است عوارض احتمالی زیر اتفاق بیفتد:
- زایمان های متعدد
- اختلالات روانی، از جمله افسردگی در زنان
- برخی از آلرژی ها و بروز حالت تهوع و غیره
- سندرم تحریک بیش از حد تخمدان
- افزایش خطر سقط جنین
با توجه به این که درمان ها اکثرا هورمونی هستند بروز موارد نادر امکان پذیر میباشد. برای شکل گیری درمان بهتر بایستی همواره بدون استرس و تحت نظر مداوم پزشک معالج قرار گرفت. طول دوره ی درمان بایستی با آرامش سپری شده و از کنجکاوی های بی مورد پرهیز گردد.
جمع بندی در مورد باروری در زنان
موارد فوق تنها بر پایه ی آشنایی زنان در حوزه ی باروری طراحی گردید و نمیتواند اسنادی کامل از روند درمانی زوجین باشد. ناباروری در زوجین تنها از طریق آزمایشان معتبر نشان داده میشوند و حتی ممکن است هر دوی آنها با مشکلات ناباروری مواجه باشند.
این یک موضوع مهم در زندگیه زوجین است. پس خوددرمانی در موارد زیادی میتواند بر روند علمی درمانی در آینده تاثیراتی بگذارد.
استرس ها همیشه هستند اما بهتر است یک پزشک معتبر را انتخاب و به او اعتماد کرد، اگر به راهکارهایی که ارائه میدهد خوب توجه کنید شانس باروری شما بسیار بالاتر خواهد بود.
لازم به ذکر است که درمان های فوق در هادی طب تنها در زمان طراحی این مقاله عنوان گردید و در آینده ممکن است با پیشرفت های علم پزشکی روشهایی ساده تر، کم هزینه و کم خطر رویت شوند.
آنچه دیگران در هادی طب میخوانند:
مقایسه بین تادالافیل و سیلدنافیل